MIAMI, 10 oktober 2016 – De nieuwste klasse schepen van Royal Caribbean cruises zullen worden aangedreven door LNG, vloeibaar gemaakt aardgas en zullen zo het gebruik van brandstofcel technologie introduceren. Een nieuw tijdperk van schipbouw dat dramatisch minder green-house gas verbruikt.
De schepen zullen worden toegevoegd aan de vloot van Royal Caribbean International, de industrie leider in innovatie en baanbrekend schipdesign. Met scheepswerf Meyer Turku is een overeenkomst getekend voor een nieuwe scheepsklasse onder de naam Icon Class. De schepen zullen worden geleverd in het tweede kwartaal van 2022 en 2024.
In de tussentijd zegt het bedrijf de nieuwe brandstoftechnologie in 2017 te gaan testen op een bestaand Oasis-klasse schip. Verder zal het bedrijf ook op grotere schaal brandstofcel technologie testen op de Quantum-klasse schepen die in de aankomende jaren worden gebouwd.
Royal Caribbean staat al bekend om het boeken van vooruitgang op het gebied van energie bezuinigend varen en het reduceren van uitstoot. Door technologie te gebruiken als luchtlubricatie, wat miljarden microscopische bubbels langs de romp van een schip stuurt waardoor er aanzienlijk minder frictie ontstaat en AEP schrobbers, die de uitlaatgassen schoonmaken voordat deze worden uitgestoten. Resultaat van de nieuwe technologie zal schonere uitstoot zijn, aangezien er geen zwavel wordt geproduceerd en aanzienlijk minder stikstofoxiden deeltjes worden geproduceerd.
‘’Met de Icon Class komen we een stap dichterbij om de rook uit de schoorstenen te halen,’’ zegt Richard Fain, CEO Royal Caribbean Cruises, LTD. ‘’ Wij zijn gedreven om continue aan te sturen op innovatie en vooruitgang, we hebben ook een verantwoordelijkheid naar het milieu toe. Met de Icon Class krijgen we de mogelijkheid om aan alle 3 deze pilaren te werken’’. ‘’Onze gasten verwachten van ons dat wij ons uiterste best doen,’’ zei Michael Bayley, CEO van Royal Caribbean International. ‘’En op dit nieuwe klasse schip dagen we ons zelf uit om nieuwe manieren te vinden voor de aandrijving die veilig, betrouwbaar en nog energie efficiënter is dan ooit tevoren’’. Bayley vertelde ook dat enthousiasmerende en innovatieve elementen voor de gasten later in het bouwproces zullen worden onthuld. ‘’Onze samenwerking met RCL heeft een aantal baanbrekende schipklassen gecreëerd zoals; Oasis, Solstice en Quantum klasse, en wij zijn dankbaar dat Royal Caribbean ons wederom de kans geeft om samen te werken aan de nieuwe Icon-klasse’’, zei Jan Meyer, de CEO van Meyer Turku.
De overgang naar LNG verschaft een verder momentum voor de technologie, welke is begonnen met betekenisvolle verandering in de maritieme industrie. ‘’Het toenemen van inzet voor de vloeibare natuurlijke gas maakt het makkelijker voor verschaffers om hun eigen infrastructuur te bepalen’’, zei Fain. ‘’ Als meer schepen op deze manier worden gebouwd, zullen er meer havens komen die aan de vraag gaan voldoen.’’ De Icon Class schepen zullen naar verwachting voornamelijk op vloeibare natuurlijke gassen varen maar hebben ook de mogelijkheid om op de oude brandstof te varen, om zo sommige havens nog aan te kunnen doen waar de nieuwe brandstof nog niet beschikbaar is.
De introductie van brandstofcel technologie is een gigantische stap vooruit voor de maritieme industrie, welke enkel nog kleine experimentele projecten heeft uitgevoerd met deze technologie. ‘’Wij geloven dat de brandstofcel technologie vele interessante designs mogelijk maakt,’’ zei Harri Kulovaara, Royal Caribbeans hoofd van scheepsdesign. Waar technologie kleiner en efficiënter wordt, worden de brandstofcellen rendabel in een betekenisvolle manier om de hotelfuncties van het schip aan te drijven. ‘’We zullen beginnen met het testen zodra we kunnen, en verwachten het gebruik te kunnen maximaliseren wanneer de Icon Class Class haar debuut maakt’’. Kulovaara zei dat RCL al bijna een decennia zinspeelt op de brandstofcellen technologie, en gelooft dat de technologie nu is een stage van ontwikkeling is dat investering rechtvaardigt. Het duurt nog een aanzienlijke periode voor de Icon Class zal varen en die tijd gebruiken wij om samen met Meyer Turku de technologie bruikbaar te maken voor maritiem gebruik. ‘’Kulovaara vertelde ook dat er een nieuwe regulator standaard moet worden ontwikkeld voor de technologie.
‘’Omdat er nog een lang tijdsbestek is voordat de Icon Class klaar is, zijn vele design elementen nog in vroege stadia. De Icon Class zal ongeveer 5.000 passagiers kunnen accommoderen’’ zegt Kulovaara. Maar details worden nog verder uitgewerkt. Icon is de eerste nieuwe schip klasse die wordt aangekondigd sinds Celebrity Cruises’ nieuwe Edge Class, die debuut maakt in 2018. Het bedrijf is ook de Oasis en Quantum Class aan het uitbreiden. Deze bestellingen zijn afhankelijk van de voltooiing van contractuele voorwaarden, inclusief de documentatie en financiering. Uiteindelijke contracten zijn naar verwachting aan het eind van dit jaar rond. Gebaseerd op de huidige bestellingen, bedraagt het geprojecteerd kapitaal voor het gehele jaar 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020 respectievelijk $2.4 miljard, $0.5 miljard, $2.6 miljard, $1.5 miljard en $2.0 miljard. Tot 2020 blijft de capaciteit gelijk en is exclusief potentiele verkoop van schepen of extra bestellingen welke het bedrijf in de toekomst maakt.
Royal Caribbean International is een award-winnende cruise rederij met een 46 jaar tellende geschiedenis van innovatie en het introduceren van nieuwe faciliteiten die niet eerder aan boord van cruiseschepen aanwezig zijn. De rederij heeft een uitgebreid aanbod van aktiviteiten die alleen aan boord van Royal Caribbean schepen te vinden zijn waaronder Broadway-style entertainment. Het aktiviteiten aanbod spreekt zowel families als avontuurlijke reizigers erg aan. Aan boord worden gasten voorzien van Gold Anchor service door alle bemanningsleden.
Royal Caribbean is uitgeroepen tot “Best Cruise line Overall” voor 13 opeenvolgende jaren door Travel Weekly Readers Choice Awards.
De Rederij vaart met 25 van de meest innovatieve cruiseschepen ter wereld naar de meest populaire bestemmingen in Bermuda, Caribbean, Europa, Canada & New-England, Alaska, Zuid-Amerika, Azië en Australië & Nieuw-Zeeland.